Mere roşii un film de Alexandru Tatos

Sinopsis

O producţie a Casei de Filme Unu

Mere Roşii este filmul de debut al regizorului Alexandru Tatos, regizor de marcă al cinematografiei româneşti. Scenariul, semnat de scriitorul Ion Băieşu, a plecat de la o experienţă proprie — o lungă internare în spital. Realizat în 1976, filmul nu se teme să privească realitatea în ochi, cinstit, fără ocolişuri.

Eroul principal, un tânăr medic chirurg (pasionat consumator de mere roşii!), excelent profesionist, inflexibil cu respectarea normelor morale, se află într-o luptă permanentă cu indiferenţa şi ignoranţa semenilor săi, cu micimea lor sufletească, cu obtuzitatea şi carierismul directorului spitalului.

Mere Roşii exprimă mai exact conflictul dintre talentul, abnegaţia profesională, respectarea jurământului lui Hippocrate, a protagonistului aflat faţă în faţă cu mediocritatea, suficienţa şi carierismul unor confraţi, care, cu orice preţ, vor să acceadă pe scara profesională şi socială. Ascensiunea tânãrului medic Mitică Irod, repartizat într-un spital de provincie, îl face pe doctorul Mitroi, prototipul personajului plafonat profesional, să-şi vadă periclitată poziţia de director al spitalului. Mitică (entuziast, carismatic şi convingator în rolul actorului Mircea Diaconu) nu face nici un compromis în relaţia cu superiorul său, căruia-i aminteşte mereu de menirea acestuia, de funcţia pe care o reprezintă. Ignoră aşa-zisele “convenienţe sociale” şi nu face rabat în abordarea problemelor spitalului şi ale pacienţilor. Bine intenţionat şi lucid, gata de sacrificii personale, el consideră că are pe lume un singur duşman real: moartea, pe care, din păcate, nu reuşeşte întotdeauna s-o înfrângă.

Distribuţie

 • Mircea Diaconu
 • Mitică Popescu
 • Angela Stoenescu
 • Florin Zamfirescu
 • Ion Cojar
 • Ernest Maftei
 • Emilia Dobrin
 • Vasile Cosma
 • Carmen Galin

Echipa de producţie

Imaginea:
Florin Mihăilescu
Scenografia:
Vittorio Holtier
Muzica:
Cornel Ţăranu
Scenariul:
Ion Băieşu
Regia:
Alexandru Tatos

Detalii DVD

Durata:
105 min
Format:
16:9
Sunet:
stereo
Regiunea:
ALL
 • Color
 • DVD/PAL

Alexandru Tatos

M-am preocupat intens, în primul rând, de problemele gramaticale ale profesiei. E drept, poate că filmul are un soi de entuziasm pe care nu l-am găsit ulterior. Am vrut să fie o poveste omenească şi cred că a ieşit ca atare. Iar faptul că este adevărat nu-l consider un merit deosebit, ci o condiţie obligatorie.

Nu mi-am propus să fac Mere roşii adevărat sau mai puţin adevărat. L-am făcut aşa cum am simţit.

Galerie foto

Secvenţă din fimul “Mere roşii” de Alexandru Tatos Secvenţă din fimul “Mere roşii” de Alexandru Tatos Secvenţă din fimul “Mere roşii” de Alexandru Tatos Secvenţă din fimul “Mere roşii” de Alexandru Tatos Secvenţă din fimul “Mere roşii” de Alexandru Tatos Secvenţă din fimul “Mere roşii” de Alexandru Tatos Secvenţă din fimul “Mere roşii” de Alexandru Tatos