O scrisoare pierdută un film de Sică Alexandrescu şi Victor Iliu

Sinopsis

România, 1953, un film realizat după piesa “O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale.

Spectacol al Teatrului Naţional din Bucureşti.

“O scrisoare pierdută” este piesa care stă în fruntea comediografiei româneşti. Ea are cea mai senzaţională carieră naţională, internaţională, fiind tradusă în peste 50 de limbi şi reprezentată în vreo patruzeci de ţări. Fiind realizată în perioada de început a cinematografiei româneşti, unii critici au considerat că filmul este mai mult un spectacol de teatru filmat. Dar, fără îndoială, valoarea sa este extraordinară prin distribuţia de excepţie, prin uriaşa statură artistică a interpreţilor şi a regizorului.

Pierdută, o scrisorică de amor de la o persoană importantă, becher, către o doamnã din lumea “bună”, dezlănţuie un bulversant cameleonism politic, care răvăşeşte toată urbea, aflată în plină campanie de alegeri parlamentare.

Obiect de şantaj, misiva sentimentală schimbă de la zi la zi opţiunile electorale ale onorabililor politicieni locali, iar când ajunge, datorită fatalităţii şi a unui “cetăţean onest”, din nou în mâna destinatarei, totul se termină cu o împăcare fericită şi o uriaşă serbare populară.

Piesa rezistă fiindcă sintetizează esenţa permanentă a pasiunilor politice” — remarcă Şerban Cioculescu.

Distribuţie

Ştefan Tipătescu:
Niki Atanasiu
Zaharia Trahanache:
Alexandru Giugaru
Ghiţă Pristanda:
Marcel Anghelescu
Un cetăţean turmentat:
Costache Antoniu
Agamemnon Dandanache:
Radu Beligan
Tache Farfuridi:
Ion Finteşteanu
Iordache Brânzovenescu:
Grigore Vasiliu-Birlic
Nae Caţavencu:
Ion Talianu
Ionescu:
Ion Henter
Popescu:
I. Iliescu
Zoe Trahanache:
Elvira Godeanu

Echipa de producţie

Decoruri:
Giulio Tincu
Imaginea:
Andrei Feher
Sunetul:
Victor Cantuniari
Regizor Secund:
Elena Negreanu
Regia:
Sică Alexandrescu şi Victor Iliu

Detalii DVD

Durata:
135 min
Format:
4:3
Sunet:
mono/bifonic
  • DVD/PAL
  • Alb-negru

Galerie foto

Secvenţă din fimul “O scrisoare pierdută” de Sică Alexandrescu şi Victor Iliu Secvenţă din fimul “O scrisoare pierdută” de Sică Alexandrescu şi Victor Iliu Secvenţă din fimul “O scrisoare pierdută” de Sică Alexandrescu şi Victor Iliu Secvenţă din fimul “O scrisoare pierdută” de Sică Alexandrescu şi Victor Iliu Secvenţă din fimul “O scrisoare pierdută” de Sică Alexandrescu şi Victor Iliu Secvenţă din fimul “O scrisoare pierdută” de Sică Alexandrescu şi Victor Iliu Secvenţă din fimul “O scrisoare pierdută” de Sică Alexandrescu şi Victor Iliu