Prin cenuşa imperiului un film de Andrei Blaier

Sinopsis

După romanul lui Zaharia Stancu “Jocul cu Moartea”

 • Pentru înalta măiestrie a interpretarea personajului Diplomatul, Gheorghe Dinică obţine în 1976, Premiul pentru Cel mai bun actor la prestigiosul Festival de la Karlovy Vary.
 • Menţiunea Specială a Juriului la Rencontres Internationales Film et Jeunesse, Cannes.
 • Diploma de Onoare la Festivalul Internaţional de Film — Avellino, Italia, 1978.

Filmul, ecranizare după romanul lui Zaharia Stancu, “Jocul cu moartea”, îşi plasează acţiunea pe fundalul primului război mondial, când lumea marilor imperii se cutremura din temelii iar frontul schimonosise faţa Europei până la hotarele ei, în zona balcanică. La mijlocul anului 1917 Imperiul Austro-Ungar era în pragul destrămării iar naţiunile care îl constituiseră secole la rând se ridicau cerându-şi dreptul la autodeterminare. Luptele de pe front, morţii, tranşeele, victimele, sărăcia, nesiguranţa alcătuiesc un tablou dezolant şi dezumanizant. În acest context apar personajele principale, două fiinţe fundamental diferite dar cu un destin comun.

Darie (Gabriel Oseciuc) un tânar fără experienţa vieţii, un băiat şchiop şi naiv peste măsură şi un bărbat matur ciudat şi cinic, supranumit Diplomatul (fabulos interpretat de Gheorghe Dinică), genul escrocului trecut prin toate silniciile vieţii, versatil, perfid, dar orgolios cu pretenţii de nobleţe.

Capturaţi într-o razie din Bucureştiul aflat sub ocupaţie germană, cei doi sunt aruncaţi într-un grup de oropsiţi ca şi ei şi duşi pe front să sape tranşee. La un moment dat, reuşesc să evadeze din convoi. Rătăcind printr-o peninsulă balcanică pârjolită de război, drumul le este presărat cu tot felul de evenimente palpitante, care le pun viaţa la încercare. Candidul Darie şi cinicul şi inventivul Diplomat sunt siliţi să supravieţuiască împreună, în timp ce sub ochii lor lumea din jur intră într-un dinamic proces de schimbare geopolitică şi socială. Împreună, ei trăiesc, aproape fantomatic, experienţa jocului cu moartea prin “cenuşa imperiului austro-ungar” agonizant, într-o lume în care fiinţa lor nu valora nimic. Diplomatul sfârşeşte prin a fi arestat de autorităţi, iar Darie, maturizat, la capătul unei iniţieri, alege calea luptei împotriva morţii, a disoluţiei umane, a războiului.

Povestea filmului a fost la fel de palpitantă ca şi cea a personajelor sale. Iniţial Blaier a propus filmul, apoi acesta a fost preluat de un alt regizor care vede în pielea celor doi protagonişti pe Caragiu şi Mircea Diaconu. Regizorul a ales calea străinătăţii şi filmul a revenit lui Andrei Blaier.

Distribuţie

 • Gheorghe Dinică
 • Gabriel Oseciuc
 • Elena Albu
 • Cornel Coman
 • Irina Petrescu
 • Ştefan Sileanu
 • Ernest Maftei
 • Florina Cercel
 • Ferncz Bencze

Echipa de producţie

Costumele:
Horia Popescu
Decorurile:
Nicolae Edulescu
Machiajul:
Ana Stan
Montajul:
Magdalena Chişe
Sunetul:
Ing. Bogdan Cavadia, Ing. Francisc Koós
Muzica:
Radu Şerban
Orchestra condusă de:
Sile Dinicu
Imaginea şi Camera:
Dinu Tănase
Regia:
Andrei Blaier

Detalii DVD

Durata:
102 min
Format:
4:3
Sunet:
Stereo
Regiunea:
ALL
 • Color
 • DVD/PAL

Galerie foto

Secvenţă din fimul “Prin cenuşa imperiului” de Andrei Blaier Secvenţă din fimul “Prin cenuşa imperiului” de Andrei Blaier Secvenţă din fimul “Prin cenuşa imperiului” de Andrei Blaier Secvenţă din fimul “Prin cenuşa imperiului” de Andrei Blaier Secvenţă din fimul “Prin cenuşa imperiului” de Andrei Blaier Secvenţă din fimul “Prin cenuşa imperiului” de Andrei Blaier